Otelurile inoxidabile sunt materiale inalt aliate cu un continut de 10,5% Cr, rezistente la coroziune. Aceste aliaje au o afinitate crescuta pentru oxigen, formand o pelicula de oxid de crom  la suprafata materialului conferindu-i acestuia inoxidabilitatea si rezistenta la coroziune.

Datorita spectrului mare de utilizare si  a compozitiei chimice, otelurile inoxidabile se impart in patru mari grupe: feriticeausteniticemartensitice si duplex.

Otelurile feritice. Otelurile inoxidabile feritice includ clasa 430 si contin ca principal element de aliere , cromul. Pot fi intarite prin tratament termic, se utilizeaza in stare recoapta, au ductibilitate si formabilitate buna. Se utilizeaza pentru confectionarea placilor arhitecturale, la fabricarea cuvelor pentru masinile de spalat, la fabricarea ustensilelor folosite in bucatarie (cutite din inox, tacamuri din inox, diferite cuve din inox , oale din inox), la confectionarea diferitelor matrite pentru industria grea.

Otelurile martensitice  sunt oteluri inalt aliate cu un continut de crom intre 12-18% si continut de carbon de peste 0,1%, devin austenitice la 950-1050°C si prin calire duc la crearea unei structuri martensitice. Aceste oteluri au o duritate ridicata ce evolueaza o data cu cresterea continutului de carbon. Se utilizeaza la confectionarea produselor ce necesita o duritate ridicata (lame de ras, cutite, foarfeci etc). Pentru o mai buna rezistenta la presiune este necesara o prelucrare in prealabil a suprafetei, eventual slefuirea materialului.

Otelurile austenitice sunt acele aliaje utilizate frecvent pentru aplicatii inoxidabile. Clasele austenitice nu sunt magnetice. Aliajele cele mai frecvente sunt otelurile austenitice de fier-crom-nichel si sunt cunoscute ca seria 300. Din cauza continutului ridicat de Cr si Ni, sunt cele mai rezistente la coroziune din grupul otelurilor inoxidabile. Clasa „L” oferta rezistenta superioara la coroziune datorita continutului redus de carbon.
Tipul 304 are cea mai larga utilizare fiind cunoscut si ca „inox alimentar” utilizandu-se la confectionarea instalatiilor alimentareechipamentelor din industria vinuluimeselor de lucrua hotelorin industria beriila carmangerii si in principiu in toate domeniile ce tin de industria alimentara.

Alte exemple de utilizare a inoxurilor austenitice sunt:

  • schimbatoarele de caldura,
  • mobilierul de bucatarie si a celui stradal,
  • in constructii cu rol decorativ (balustrade din inox, lifturi, alte structuri) dar si
  • in industria grea pentru confectionarea diverselor piese, recipienti, cisterne etc.

Tipul 316 este utilizat in prelucrarea chimicaindustria celulozei si a hartiei, in industria alimentara cu precadere in mediile corozive.
Tipul 321 este cel mai utilizat in industria petro-chimica.

Otelurile duplex combina proprietatile inoxurilor feritice si a celor austenitice. Sunt utilizate datorita rezistentei mari la temperaturi (<1150°C) si in medii corozive, de exemplu in industria metalurgica pentru cuptoarele de tratament termic.